JONKER WALK

Shopping Street Yang Bercirikan Tradisional terutamanya di Jalan Hang Jebat (Jonker Street) dan Jalan Tun Tan Cheng Lock (Hereen Street) serta lorong-lorong di dalam kawasan antik Melaka. Kewujudan pelbagai kedai antik, kraftangan dan cenderamata di kawasan Jalan Tun Tan Cheng Lock – Jalan Hang Jebat – Jalan Tukang Emas – Jalan Tukang Besi dan Jalan Tokong mencerminkan keunikan yang tersendiri.

Kewujudan aktiviti-aktiviti perniagaan dalam bangunan warisan yang berkonsepkan ‘adaptive re-use’ (Adaptasi Guna Semula) ini dapat menambah keceriaan disamping menarik pelancong dan pengunjung serta seterusnya menjana pertumbuhan dalam sektor ekonomi.  Selain itu, penutupan Jalan Hang Jebat (Jonker Street) pada malam Jumaat dan Sabtu serta sepanjang hari pada hari Ahad bagi tujuan ‘pasar budaya’ (Cultural Market) membantu kedatangan pengunjung dan peningkatan ekonomi kerana keunikan yang tersendiri terutamanya dari ‘streetscape’nya.

Jadi bila anda berada di Melaka, jangan lupa untuk membeli cenderahati sebagai kenangan yang boleh disentuh dan boleh diceritakan kepada yang lain. Kata orang, sekeping gambar menceritakan seribu perkataan. Jadi, berapa banyak yang boleh cenderahati itu ceritakan? Mungkin lebih banyak dari yang disangkakan? Tepat sekali. Kami mahu anda membawa balik cenderahati ke tanah air anda untuk mengingatkan anda tentang Melaka dari semasa ke semasa.

Jonker Walk terkenal dengan barangan antiknya. Anda perlu berjalan menyusuri deretan kedai yang terkenal dengan barangan antik, untuk mendapatkan barangan antik dengan harga yang murah. Anda boleh mencari sesuatu dari masa lampau kepada koleksi kipas dekoratif, kraftangan dan bakul bertingkat Baba. Anda akan terpukau dengan pemeliharaan yang cermat  keatas barangan zaman silam dan terpegun dengan perjalanan sejarahnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: