10 Petua Merancang Percutian Berhemat

Banyak wang dibelanjakan untuk pergi bercuti bersama keluarga yang mana ramai antara kita yang tidak mampu. Majoriti daripada kita berakhir dengan membayar faedah ke atas percutian kerana menggunakan kad kredit di sebabkan kita benar-benar tidak mampu pada masa itu. Cuba amalkan tips berikut supaya anda boleh berjimat cermat  ketika percutian anda bersama.

  1. Membuat tempahan untuk bercuti beberapa bulan lebih awal. Terutamanya jika anda perlu melakukan penerbangan. Banyak syarikat penerbangan tambang murah menawarkan diskaun jika anda membuat tempahan awal.
  2. Buat kajian terutamanya di di Internet untuk dapatkan tawaran terbaik supaya anda boleh mendapat percutian murah. Buat perbandingan harga sebanyak mungkin untuk mencari harga yang terbaik murah.
  3. Anda boleh membuat simpanan terlebih dahulu untuk bercuti. Dengan cara ini anda akan mampu membawa keluarga bercuti kedestinasi pilihan tanpa tanpa berhutang kad kredit. Anda tidak perlu membayar faedah ke atas kad kredit anda kerana menyimpan wang terlebih dahulu. Ini akan menjimatkan wang jangka panjang dengan mempunyai wang terlebih dahulu.
  4. Berkongsi kos bercuti dengan rakan atau ahli keluarga. Ia membolehkan anda dan rakan-rakan atau ahli keluarga bercuti tanpa perlu menyimpan wang yang banyak.
  5. Memasak sendiri akan menjimatkan sejumlah besar wang. Anda boleh makan di luar di tempat yang kurang mahal untuk makan malam atau makan tengah hari. Lihat jika anda boleh mencari mana-mana kupon untuk mana-mana restoran yang anda mahu makan semasa bercuti bersama keluarga atau rakan.
  6. Jika boleh jangan beli banyak hadiah di kedai-kedai pelancongan kerana mereka menaikkan harga dengan jumlah yang besar. Anda boleh beli barang-barang yang sama yang lebih murah di Internet daripada anda beli di kedai-kedai pelancongan.
  7. Anda boleh menggunakan pengangkutan awam apabila bercuti dan bukannya menyewa kereta. Ia mungkin lebih murah untuk menggunakan pengangkutan awam dan bukannya menyewa kereta bergantung kepada kawasan yang anda akan bercuti. Buat kajian terlebih dahulu kadar yang terbaik untuk anda semasa bercuti.
  8. Kadang-kadang anda boleh menjimatkan wang apabila anda membeli baucar makanan di pakej percutian anda. Semak harga pakej percutian untuk melihat yang berapa banyak yang  anda boleh jimat. Anda mungkin boleh mendapatkan harga yang lebih baik dengan baucar makanan daripada anda akan memasak sendiri.
  9. Dapatkan seberapa banyak diskaun yang mungkin apabila anda membayar untuk bercuti terlebih dahulu. Pastikan untuk menggunakan tiga kad keahlian anda atau mana-mana kad keahlian lain yang mempunyai ciri-ciri diskaun bercuti. Ini merupakan satu lagi kaedah untuk mengurangkan perbelanjaan apabila pergi bercuti.
  10. Jangan berbelanja lebih banyak wang untuk bercuti daripada apa yang anda asalnya mahu. Jika anda rajin mencari, anda boleh dapat harga yang berpatutan untuk bercuti. Bertanyalah kepada ejen bercuti dan layari di Internet untuk mendapatkan pakej yang terbaik untuk anda dan keluarga bercuti.
Advertisements

About Homestaykesidang

Kami menawarkan Homestay Di Bandar Melaka Yang Selesa Dengan Kadar Yang Berpatutan

Posted on 2013/04/22, in Percutian Berhemat, Petua Merancang Percutian, tips melancong. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: