Kekal sihat sewaktu melancong

Pergi bercuti bersama keluarga adalah saat yang paling menyeronokkan dan ditunggu-tunggu. Pasti ramai yang akan mengambil kesempatan dari cuti sempena hari Wilayah dan juga cuti Tahun Baru Cina untuk pulang ke kampung ataupun bercuti ke destinasi pilihan. Memang banyak dugaan dan cabaran untuk menjaga pemakanan dan kekal sihat. Berikut adalah beberapa tips untuk kekal sihat semasa bercuti yang antaranya ialah:
homestay di Bandar MelakaBanyak Minum Air Kosong
Minum banyak air kosong adalah amat penting untuk tubuh anda. Anda perlu meminum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari tetapi lebihkan jumlah tersebut pergi melancong atau bercuti kerana anda lebih banyak kehilangan air. Jangan sampai anda mengalami kekurangan air.
Bawa Snek yang Sihat
Snek di antara waktu makan utama adalah penting untuk mengelakkan makan berlebihan. Bawalah makanan yang mudah dan berkhasiat di dalam beg ketika berjalan seperti buah, kekacang dan sebagainya.
Tidur Mencukupi
Tidur adalah satu nikmat yang dikurniakan oleh Allah kepada kita. Tidur yang cukup member banyak menafaat kepada kita. Badan mudah mendapat penyakit sekiranya anda tidak mendapat tidur yang mencukupi.  Tidur yang cukup dan baik dapat merehatkan badan kita serta mengembalikan semula tenaga. Kalori juga dapat di bakar jika anda dapat tidur dengansecukupnya.
Jangan Terlebih Makan
Satu perkara yang perlu anda ambil perhatian ialah jangan makan terlalu banyak sewaktu melancong kerana dikhuatiri perut menjadi tidak selesa dan bakal mengganggu percutian anda. Minum air kosong dahulu sebelum menikmati hidangan.
Jangan Mudah Manjakan Diri
Kepenatan sewaktu berjalan dan pilihan makanan yang banyak di tempat anda melancong selalu mendorong anda untuk makan berlebihan. Memang bagus kalau dapat merasai semua makanan yang ada terutamanya yang tidak terdapat di tempat anda.  Kawal nafsu makan kerana bukan mudah untuk membakar kalori yang ada.
Amalkan gaya hidup sihat dan kekal sihat semasa bercuti supaya anda boleh menikmati percutian anda dengan lebih indah!

Sumber: Kevin Zahri.

Advertisements

About Homestaykesidang

Kami menawarkan Homestay Di Bandar Melaka Yang Selesa Dengan Kadar Yang Berpatutan

Posted on 2013/01/28, in homestay di bandar Melaka, homestay melaka, kekal sihat, kekal sihat sewaktu melancong, tips melancong. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: